JÍDLO ( 4-5.9.2010)

10.05.2015 10:13

Dneska bych to vzala z jiného soudku a napsala spíše něco o tom, Jak to tu chodí s jídlem.

Finské jídlo se moc neliší od českého. Měla jsem strach, že zde budou převažovat jídla, která budou jenom z ryb, nebo budou ryby chutí připomínat. Ve školní jídelně je to vyřešeno ale naprosto jednoduše, takže každý si najde to svoje. Každý den je na výběr ze tří jídel, jedno je vždy pro vegetariány. Častou přílohou k jídlu jsou brambory nebo něco z brambor, například kaše. V České republice je docela zvykem brambory minimálně rozpůlit, zde se vaří celé. Pokud je zde jídlo s masem, tak se jedná nejspíš o mleté maso, nebo něco na ten způsob a je to uvařeno jako karbanátky. Chuťově je to dobré. Ryby se tu dělají na více způsobů, zatím jsem měla možnost ochutnat rybí sekanou, což je velice prapodivné. Jíst se to dá, ale po dvou kouscích má už člověk poněkud dosti té rybí chuti. Finové jsou národ, který ve velkém množství pije mlíko. Proto není ani divné, že k obědu pijí mléko. Což je pro mě docela divná kombinace, mléko a ryba. Je zde ještě jeden samoobslužný stůl, kde jsou saláty všeho druhy, společně s dresinkama, takže si člověk nabere do sytosti. Hodně si dávají do salátu vařené studené brambory. Na dalším stole člověk nalezne hořčici a kečup a hlavně několik druhů chleba, na něž si můžete namazat máslo nebo pomazánku. Zatím volím vše suché, protože jsem měla možnost ochutnat chleba, který voněl a chutnal jako lékořice a dále jsem ochutnala chleba, který byl sladký, něco mezi chlebem a vánočkou.

 

Zpět

Kontakt

Lucie cestuje

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode